Sunday, June 25, 2017

Life Update : My Thumb & Ramadhan 2017



hello and hai..
alhamdulillah,
akhirnye diberi juga kesempatan
utk aku meng-update blog ku ini.

omg. seriously this lately aku rase cam busy sgt.
tak sempat nk update apa2 dlm blog.. :(
byk sgt nk story.. ada bde yg aku
dh tulis tapi still dlm draft.. tak siap agi.

and ade certain stuff yg aku lgsung
tak tulis . hhmm.. sedih lah.

takpe. hari ni i'll try my best to finish this post !
inshaa Allah...

okay. life update...
kali ni aku nk story psal 2 benda ni..
iaitu about my thumb (aku sakit ibu jari. ada prob)
and secondly about Ramadhan 2017..

ok, before i start,
just nk terang skit psal keadaan aku skrg.

hari ni adalah hari terakhir berpuasa.
and inshaa Allah esok dh raya.. :')

hari ni hari sabtu.
alhamdulillah takde class..
esok Ahad and Isnin pun cuti...
so thats why skrg ni aku rase cam
malas gile nk study or whatever.
then i decided to update my blog ! hehe..


_______________________________________


ok lets start the story about my thumb first...

aku sedang menghidapi penyakit
"de quervain tenosynovitis"..
okay. ianya agak susah skit utk pronounce.
yes i know. tapi nk buat cam mane nama
dia mmg mcm tu.. haha..

apakah penyakit itu sbnrnye ?
sblum aku crita lebih lanjut,
meh baca dulu kisahku...

okay apa yg berlaku sbnrnye...
ingat tak baru ni aku ada melancong pergi north India ?
before that aku ada exam kan ?

bulan February tu actually aku dh mula sakit.
yup. ibu jari aku... sblah kanan.
and if korang sedar, its actually the finger
that we use for texting, instagram-ing and all the
things yg berkaitan dgn phone lah .

aku mula sedar yg ibu jari aku start rasa weird
sejak foundation lagi tau.. 2015...
bila aku text laju2 ke ape, dia akan rase sakit.
so aku cuba relax kan dia.. tak guna sgt ibu jari.
so lama2 okay je.. tak teruk pun...

tapi... yg sebelum exam tu,
tiba2 sakit dtg lagi..
and kali ni mmg sangat2 sakit.

firstly aku rase sbb aku terlalu byk main
instagram.. like like like smua pictures .
secondly, before exam tu kitaorg busy gile
menulis menulis menulis journals.
omg. byk gile kena salin tau... :'(

and satu lagi kesilapan aku ialah
cara aku pegang pensil.
yes cara yg salah.
aku tekan and bagi pressure teruk dkat
thumb aku... :'(

so disebabkan smua faktor2 tersebut,
ibu jari aku jadi sakit teramat sgt time exam
akhir February tu.... :'(

i thought mungkin bde normal kot.
so i just ignore.
and pergi melancong with my family ape smua.
and you know i had 1 month break kan ?

so i thought maybe dlm sebulan tu,
aku takkan pegang pensil ape smua.
my jari will rehat. and i'll be fine.

itu yg aku pikirkan..
malangnye................

class utk block 3 dh start. April..
so nk tak nak aku trpkse lah start menulis kan ?
that time... Ya Allah mmg sakit gile..
dh start sakit balik... :'(

akhirnye aku decide pergi hospital
and check whats my prob.
aku bukannye ape, takut arthiritis je . haha

maklum lah. medical student kan.
sakit sikit je mesti dh pikir yg bukan2 ..

okay so when i went there
they did some xrays, ultrasound, and some test.



 Tak tau knape. Tapi that day aku exited gile tgok xray tangan aku.
haha.. selama ni study bones dlm buku je.
skrg boleh study xray tangan sendiri :P



akhirnye doktor ckp aku sakit
de quervain tenosynovitis,
atau dlm kata lain, tendonitis.
which is the inflammation of the tendon.

yes. tendon ibu jari aku bengkak.
sbb tu certain movement yg aku buat,
aku akan rase sakit... :(

so doktor bg aku some ubat.
and also bde mcm sarung tgn or something,
utk bagi ibu jari aku stay still and x byk bergerak.

the doctor also said to wear that thing
for 2 weeks. after 2 weeks i'll be fine, inshaa Allah.
but if not....
aku kena buat further check up.
and i might have to do a surgery.. :'(

shit. bile aku dgr je perkataan operation,
aku trus rasa trauma... :'(
aku tak nak wehh..
aku dh serik jadi pesakit tahun lepas... hmm

then dlm hati aku just tanamkan..
okay. aku akan sembuh. aku akan sembuh.




after 2 weeks...

alhamdulillah...
my thumb is getting better :')
aku pun stop makan ubat
and stop pakai bde hitam tu...

after 2 3 days.... guess what ?
tetibe jari aku sakit balikk !!! :'(
i was like : apa ni.. jgn lah sakit... aku tak nak buat pembedahan !!
aku rasa aku sakit balik sbb aku
dh start buat balik kut kerja2.
menulis.. memasak.. texting2.. kemas bilik..
hhhmmmm :'(

then aku tak nk jupe doktor.
sbb aku takut.... >.<
so aku decide utk just pkai je bde hitam tu.
and urut jari aku slow2...

okay. nk dijadikan crite,
one day ada kawan aku tegur..
apa bde yg aku pkai tu , and whats wrong.
then aku ckp lah aku
ada de quervein tenosynovitis.

and suprisingly, dia tahu penyakit tu !
aku pun mcm : eh how did you know about this ?

then dia ckp..
mak dia pun ada sakit yg sama mcm aku.
sebijik... sakit dkat thumb..
and you know what ?

dia ckp mak dia dh buat surgery tu :'(
lepas tu yg paling sedih,
she said that eventhough she did the surgery,
but she still feel the pain !

.........
.....
...

aku terkaku. dan membisu.
tetibe aku rasa masa depan aku gelap.

kau dpat tak msj yg aku nk smpai kan ni ?? :'(

maknanye...
penyakit ibu jari aku ni adalah KEKAL SELAMANYA.
tgok lah, mak dia yg buat pembedahan pun, still sakit.
apatah lagi kalau tak buat kan ? :'(

then kawan aku pun ckp,
dia terkejut jugak.
sbb aku muda lagi...
biasenye penyakit ni org2 tua
or suri rumah je yg dpat.... :'(

balik tu aku jadi murung and down gile....
skrg aku tahu yg jari aku ni takde harapan nk smbuh..
aku terpkse redho.... pasrah....... :')

and you know what,
smpai skrg.. detik ini.. semasa aku sdg menaip..
jari aku tgh sakit tau.... :')

bagi sesiapa yg kenal aku,
yang baca post ni...
tolonglah faham...
aku lemah sgt....

you also know about my back surgery right ?
kalau tak tahu, sila baca balik psal post tu.

skrg aku boleh concludekan bahawa :
sakit belakang, and sakit jari aku adalah KEKAL.

about my back,
aku takleh angkat bde berat2..
aku takleh berdiri lama2..
takleh duduk lama2..
takleh buat kerja penat2..
sbb belakang aku akan sakit sgt... :'(

and jari pun sama..
aku takleh buat kerja banyak2..
aku takleh masak dgn sempurna..
aku dh takleh makan pkai tgn.. sakit sgt :'(
hanya sudu garfu je aku boleh..
aku takleh nk msj2 sgt..
skrg aku asyik call je dgn org...
and aku sedih sbrnnnye..
sbb jari sgt2 lah penting in our life.
boleh dikatakan smua bde yg kita buat
kite guna jari.. especially ibu jari.
dah lah tangan kanan aku yg effect :(
so skrg hidup aku dh berubah sgt2... :')
aku rase mcm aku dh tua.. serious.. :')

and yg paling sedih,
tak tahu kenapa jari2 aku yg lain pun start rase sakit.
and ibu jari kiri pun sama.
mcm dh start skit2 rase sakit.
aku sedih.... sedih sgt...
aku tak tahu apa yg patut aku lakukan.

operation ?
baik takyah.. bazir duit je..
last2 sakit jugak lepas operation tu,
mcm belakang kaku lah... :')
lepas operate pun still sakit... kan ? :)

so yeah.
tolong lah faham.
aku adalah manusia yg sangat lemah.
kalau byk kerja yg aku TAK buat,
jangan tuduh aku malas !
kau kena paham... aku sakit..
aku lemah................ :'(

nak jadi doktor ni pun buat aku pikir
dua tiga kali.... mampu ke ?
dengan keadaan aku yg byk kelemahan cam ni ?
hhhmm..
hanya Allah saja yang tahu......

 _____________________________________________


okay next story...
Ramadhan 2017....

alhamdulillah Allah masih memberi
kesempatan pada kite smua
utk bertemu Ramadhan kali ni.. :)

tapi malangnye...
aku tak betul2 menggunakan peluang Ramadhan ni.
dah laa ni Ramadhan terakhir aku kat Manipal, India.

aku tak tahu lah. Tahun ni punye Ramadhan
mcm hambar and sedih skit laa..
aku lupe psal tahun lepas camne.
tapi aku rasa tahun ni lagi teruk... :'(

aku tak nak crite panjang2.
just aku nk ckp aku sedih sgt dgn diri aku.
tapi menyesal skrg pun takde guna dah kan ?
Ramadhan 2017 telah pun berlalu pergi...

skrg ketika aku sdg menaip ni,
its already 11.50pm (waktu India)
esok raya.... :')

goodbye Ramadhan.
i'm so sorry.. coz i didnt appreciate you.
seriously i feel sad and very dissapointed
with myself...
lets just hope that we can meet again next year.
inshaa Allah... kalau panjang umur... :)

ok. so esok raya.
whats the plan and hows everything ?

err.. ntah lah.
mcm biase lah...
tak semeriah dkat malaysia of coz..

just now i video called with my family.
semua org ada dkat rumah nenek aku.
yg lelaki main bunga api and mercun.
yg perempuan borak2 kat dapur,
siapkan makanan utk esok... :')





 Athena(my beloved cousin), my mom, my brother Suhaib

omg.. i can actually feel that i'm there with them.
sumpah, aku bersyukur sgt kepada
org yang telah mencipta 'video call' ni..
alhamdulillah...

dlm video call mmg meriah sgt..
and tak tau knape, tetibe aku nangis tadi.
TER-nangis okay. haha
ntah knape tetibe emo plak raya tahun ni.

i was actually in malaysia.
in my grandma house.
i can feel everything.
then suddenly,
when i turn off the video call....

.....

sunyi...
and di sini lah aku..
sorang2 dlm bilik hostel...
kembali pada alam realiti.
kosong....

esok raya ke ? hhmmm...

takpelah.
bersyukur dgn segala yg kita ada. kan ?
alhamdulillah.....

so whats the plan tommorow ?
cant tell you now.. yet.
tunggu one day aku buat post psal raya k ?
kite buat comparison btween
raya 2016 and 2017 dkat India ni.
inshaa Allah... (kalau rajin and kalau ad masa.hehe)

akhir kata...
selamat hari raya !
maaf zahir batin <3

and now the best part..
pictures ! hehe...
come lets see some random pictures
during this Ramadhan... :D

*warning. banyak gambar makanan di sini ye !


 Pre-ramadhan dinner date with Qurratul Ain at Prax
omg the mix fried rice is really2 sedapp !!

 Pre-Ramadhan date round 2 with Syahirah at KFC
sumpah. aku makan banyak gile malam tu.. haha
and yes, esok nye dh start Ramadhan...

my grandma bought some chicken for me.
banyak gile. 10 ketul..
i ate 6 ketul. and this one aku bagi kawan..
haha.. terlalu kenyang XD

Kek batik made by my friend. thanks !

cooking and iftar together with a friend ^_^

nasi lemak and juice..
was given my the juniors.
untuk semua budak2 islam pompuan ^_^


oh lupe nak bagi tahu.. the begining of Ramadhan is
also our begining of block 3 exam. 
pergh.. mmg sgt mencabar.
dah laa baru start exam. pastu stress puasa lagi.
and above picture was taken exactly after
we finish our last paper... it was practical.
thats why pkai lab coat. hehe
me and Kristine..
bawah pulak pic of me and Qurratul Ain..
kitaorg baru send kain utk buat
baju raya kedua.. hehe..
gmbr baju raya semua if
ada masa baru aku share sini k.
inshaaAllah ^_^


Disebabkan baru habis exam,
tetibe terasa rajin nk masak and 
share ngan kawan2.. hehe


Choc pudding made by a friend. thanks !

ini pulak kitaorg iftar ramai2..
sesama melayu.. dkat rumah lelaki. 
(sbb diaorg stay kat luar)
so kirenye cam potluck lah..
masing2 bawak makanan masing2
and makan sesame.
that time aku masak
gulai ayam... ^_^
and alhamdulillah, all the food are amazing !
thanks guys !!
(aku makan 3 kali tambah. haha XD)
my muslim classmates.. batch 37

 ni first time aku rasa makanan thai yg famous kat Manipal ni.
kedai Thai ni baru bukak.
and mmg org thai yang ori tau yg masak.
omg the food was amazing !
rasa mcm malaysian sgt :'( !!!
love the food so much !
tapi.... mahal nk mampus.
skali skala boleh lah kot makan kat sini


 oh ini pulak majlis buka puasa ramai2
utk semua budak2 melayu, smua batch.
kitaorg uat kat satu hall ni..
solat mghrib dulu..
then makan2..


 musim hujan dah start guys !
actually dh start akhir bulan May..
agak awal monsoon kali ni...
tapi hujan skit2 and acah2 je..
skrg bulan June dh makin lebat...


movie date with my cousin..
kitaorg tengok crite wonder woman..
it was a very nice movie ! <3

 I did this henna with my cousin :D
Rs150.. which is around rm10 .
6 hari bertahan. hari ketujuh dh start pudar skit. hehe

 Iftar in Udupi with Syahirah ^_^

 Masjid Udupi

lepas makan kenyang2. still tak puas.
so we went for dessert.
yes, atas ni and bawah ni,
dua2 dessert aku punye.. aku makan sorang. haha.
and yes. duit aku pun dh kering :'(


 Iftar with Qurratul Ain...
sorry, tak sempat selfie ngan dye.. haha

 oh lupe nk crite.
this is Simba... my friend's kitten.
and aku ada bela dia dlm bilik aku.
yup. believe it or not. haha
akhirnye aku dh pecah rekod baru :
bela kucing dlm bilik asrama , checked !!
tapi sumpah aku tak tahan dowh..
24 jam je aku tahan dgn dia nieh..
first of all aku allegy ngan bulu haiwan.
secondly aku tak tahan kalau
dia main2 around my room.
coz you should know i have OCD 
and i'm a clean freak. sumpah tak tahan :'(
i love to play with cats.
but NOT to live with them in my room.
sorry baby....

 Chocolate cookies by a friend. thank you sedap sgt !

photo and video shooting with my malay batchmates.
batch 37 :)

yummy bubur kacang by a friend . thanks !!

 and this is the food i ate today.
last berbuka... with my fav shawarma <3
and some snacks and chocolates behind. haha


Thanks for reading..
Selamat hari raya ! :-*

No comments:

Post a Comment