Sunday, March 20, 2016

Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit (PART 3)





Rabu - 9/3/2016

aku terbangun...
aku melihat di sekeliling ku...
eh, tempat apa ni...
mane parents aku ?
skrg hari ape ? pukul brape ?

selepas beberape minit,
barulah otak aku mampu utk berfikir.
hhmm.. ni nmpk macam ICU.
sebab mmg masa tu ade katil aku sorang je.
keliling aku penuh dgn wayar2, jarum2..

muka aku plak ada mask oxygen.
dalam hati aku berkata :
fuyoohh. akhirnye dpat jugak rase pkai
mask oxygen.. wow. rase mcm dlm movie
lah plak bile masuk ICU ni...
dgn banyak2 wayar keliling badan aku. hihi

astraghfirullah... boleh lagi
aku terfikir mcm tu ye... ish3.

then aku tgok depan aku.
aku ternampk jam di dinding..
pukul 4am...
hhmm.. masa aku buat operation hari Selasa kan?
mestilah hari ni hari Rabu..

tapi... pukul brape ye aku kluar dari
bilik pembedahan ?
brape jam pembedahan aku ?
hhmmm..
mmg byk sgt persoalan ku ketika itu.

tiba2,
aku nmpk ade sorang nurse dtg dkat aku.
nurse ni mmg nurse
yg bertanggungjawab utk menjaga aku time tu.

eh, dah bangun dah adik ?
adik okay tak...

aku cuba bercakap
walaupun ada mask oxygen
yg tutup hidung dan mulutku :

"kak... sy nak kencingggg"

lalu nurse tu pun berkata,
"adik nk kencing pkai
pampers ke pkai tube?"

what the hell ???
ape yg nurse ni mengarut ni ?

"hah ? tak nakkk. Saya nk pergi toilet ! :'(

"eh tak boleh dik.
awk baru je sudah operation.
awk dlm ICU ni.
awk takleh gerak sgt...
akak bagi awk pampers ye ?"

akhirnye..
aku terpaksa akur jugak..
omg.. rase nk nangis je time tu

kau biar betul
dye suruh aku pakai pampers weihh :'(

selama ni aku asyik tgok nenek aku je
yg pkai pampers.
skrg ? giliran aku plak.. OMG.

sbb tu lah..
kite sbgai manusia,
yang ade kesihatan,
dan mampu pergi tandas,
please and please,
bersyukur lah....
bersyukur lah atas segala nikmat
yang Allah berikan...

kau tak tahu,
betapa seksanye pkai pampers weihh.. :'(
*okay, psal perasaan pkai pampers ni,
aku tak nk crite lebih2 ye. sorry

lepas tu aku kembali tidur.
aku just nk tunggu masa,
untuk pagi menjelma..
argh, cepat lah siang..
aku nk jupe parents aku ! :(

aku pun continue tidur......

*sepanjang malam,
actually mcm2 telah berlaku.
aku rase mual. aku termuntah byk kali.
pastu nurse tolong aku ape smua.
tapi kite skip je part ni ye*

aku bgun pagi around 8am lebih tak silap.
masa tu nurse dh tukar shift.
ade nurse lain plak yg jaga aku.

dia bagi aku breakfast.
ade bubur, buah, milo and some stuff.
dia suruh aku makan
tapi aku tak nak..

bayang ar, kau baru je sudah operate.
terbangun kat ICU..
mmg takde selera ar nk makan or minum wei..

tapi nk tak nak,
mmg kena makan jugak.
dia pun angkat katil tu,
suapay aku boleh baring dlm posisi duduk.
sng skit nk makan.

ohya, lupe nk bg tahu.
lepas aku bgun je drpd operation,
(masa dllm ICU ni lah..)
aku prasan ade beberape perkara.

tapak kaki aku sakit sgt2.. kebas.
and then belakang aku, area punggung,
sangat2 dan teramat lah sakit...

aku tak tahu kenape.. :(
tapi aku rase mungkin sbb lama sgt aku
dlm operation tu....

mana tak nye, 7 jam kot !
yup... 7 jam aku operate.
aku dpat tahu psal ni lepas tu.
parents aku ckp...

alamak. dh ter-skip crite plak.
k, back to the story.

so aku terpaksa makan,
tapi aku tak larat nk suap sendiri.
tangan kanan aku kebas sgt2.... :(
so aku mintak tolong nurse panggil parents aku.

parents aku pun dtg,
and umi aku tolong suapkan bubur. hihi.
and masa tu lah aku tanye dyeorg,
brape lama aku operate ape smua.
kitaorg borak2 kejap je.
pastu parents aku kena blah dah.
takleh lama dlm ICU.

around kul 12.30pm,
aku dh boleh kluar dari ICU...
alhamdulillah... :)

so, dyeorg masukkan aku dlm wad biase.
dalam bilik aku yang mula2 aku post gmbr tu. hihi.
(single room)

dan bermula lah kehidupan ku dlm wad tu.
masa ni lah, segala jenis sakit dh start muncul.
yelah, dlm ICU, ubat bius masih terkesan.
so, aku tak rase sgt sakit dkat leher aku. (tempat operate)

tapi, bile bius dah habis, perghh.
dah mula rase sakit... :(

nk gerakkan leher aku langsung takleh weih.
pusing kanan sakit.
pusing kiri sakit.
so, aku just statik je atas katil.. :(

one more thing yg menyedihkan,
aku langsung takleh bangun dari bantal.
ye, mmg takleh bangun.
aku boleh baring je...
sbb ape ? sebab sakit... :'(

masa ni baru aku sedar..
betape banyak nye nikmat yang Allah bg kat kite
seblum ni and kite tak pernah hargai...

walau apa pun,
aku bersyukur sgt...

bersyukur sebab alhamdulillah,
at least operation aku went well.
aku boleh bercakap mcm biase..
and aku boleh makan skit2...

walaupun tiap2 hari aku rase sakit,
tapi aku cuba tahan....

tapi alhamdulillah,
makin hari aku dh makin improve.
at first, takleh bangun langsung,
so lama2 aku try lah angkat skit2 kepala aku.

tapi aku takleh angkat sendiri.
aku kena amik tangan aku,
angkatkan kepala aku pkai tgn aku sendiri.
ye... sgt terseksa.
sbb mmg kepala aku takleh nk angkat dgn sendiri.

then lama2 aku try duduk tanpa sokongan.
then the next day aku cuba try jalan..
mmg rase mcm tak balance sgt.
rase nk terjatuh byk kali.
tapi aku tetap berusaha.

and alhamdulillah,
memang aku dh byk improve....

tapi.....
sakit belakang aku...
aku tak tau, mmg lpas operate,
aku sakit sgt dkat blkg...
aku bg tahu doktor psal hal ni.
so, doktor sarankan aku
pergi buat X-ray....

so, mcm biase,
nurse akan tolak aku dgn katil,
pergi bilik xray..
lpas sudah xray,
tetibe dyeorg suruh aku buat MRI plak.

aduh... aku dh tak sedap hati dh ni..

lepas buat MRI ape smua,
aku kembali lah dlm wad.
jalani kehidupan biase.
and tunggu  ape doktor cakap.

result telah tiba..
and apa doktor cakap ?

doktor cakap aku ada masalah
dgn tulang belakang aku...
antara L4 dan L5
and satu lagi antara L5 dan S1..

and doktor ckp,
saya kena buat satu lagi pembedahan... :'(

omaigod....
masa aku dgr doktor ckp mcm tu,
aku rase sedih sgt2...

aku baru je sudah operate.
belum sembuh sepenuhnye,
tetibe kena operate lagi...
and kali ni dkat tulang blkg aku plak :'(

ya Allah..... :'(

tapi aku tak mampu nk cakap TIDAK.
aku terpaksa akur...
redha kepada segala takdir ini...
akhirnye, tarikh operation telah ditetapkan.
hari Isnin 14 March 2016... malam....

so, aku just jalani je kehidupan aku
dekat dlm wad tu....
menanti tarikh operation seterusnye........





Isnin - 14/3/2016

hari yg dinantikan telah tiba...
operation kedua ku...
hhmmm...
tak smpai seminggu,
dah kena masuk bilik pembedahan smula.

ok, mcm biase,
aku kena berpuasa dulu sblum operate.

malam tu, aku pun masuk bilik operation..
segala kejadian sebelum masuk bilik operation
lebih kurang sama je dgn crite
dlm PART 2 , yang masa 1st operation tu...

then bile masuk dewan pembedahan tu pun,
kisah lebih kurang sama je..
cuma waktu ni aku tak larat.
sebab aku sakit leher.
so, mereka terpaksa angkat aku utk pindah katil.

and operation kali ni agak mencabar skit utk aku.
kenapa ? sebab aku terpaksa baring meniarap >.<
yelah, tulang belakang kan....
terpaksa meniarap ler... huhu

operation kali ni tak makan masa yg lama sangat.
aku tak pasti brape lama.
mungkin dlm 1 atau 2 jam kot.
tapi skejap jelah,
compare dgn first operation tuu..

and then operation ni,
lepas aku habis je,
terus boleh masuk wad...
tak perlu masuk ICU....

so, alhamdulillah....
operation berjalan lancar...
aku masuk balik wad aku..
and sempat ber-facebook mlm tu
lepas sudah operation... haha





Selasa - 15/3/2016

semalam, (Isnin) aku buat second operation kan?
so hari ni, alhamdulillah dah boleh discharged dahh. hihi.

ehh.. awat cepat sangat ??

hhmm.. actually, aku sbnrnye hari Sabtu
dah boleh discharge dah...
tapi disebabkan kena buat second operation ni,
terpaksa lah duk lama skit kat hospital.

so yang second operation tu,
just a minor operation.
bukan major (yg mcm first operation).

so, doktor izinkan aku discharge.
alhamdulillah...

so today, aku lah yg paling hepy.
haha... mane tak nye.
bosan kot hari2 duk kat hospital..

disebabkan hari ni hari last kat hospital,
aku pun selfie lah dgn nurse2 yg rapat ngan aku.hihi
nnti kat bawah aku share pics ye.. :-*

aku keluar dari hospital agak lewat jugak.
sebab nak tunggu billing lah,
insurance lah ape bde lahh...
around kul 6.30pm,
kitaorg baru bertolak dari KL
nak balik Kemaman...

hows the journey..?

perghhhh. sgt terseksa !
leher aku masih fresh kot parut.
dah laa aku baru sudah operation blkg.
then tetibe kena naik kereta
for 6 hours ! aduhhh
sakit tu hanye tuhan je yg tahu..

last2 aku terpaksa statik je dlm kereta.
tak gerak langsung... :'(

pape pun, alhamdulillah..
akhirnye smpai rumah...
home sweet home.... :)

k, nanti aku akan buat satu lagi post.
pasal konklusi utk segalanye..
dan jugak keadaan aku skrg ye.. hihi
to be continue....

eh jap..
jom tgok gambor.... hihi




 Najihah(tdung purple) with her friend came visit me :D


 my classmate(MBBS) in India, dtg visit me :D


 nurse - Kak Syazlina


 sesi physiotherapy bersama Renuka

nurse - Kak Fatin


nurse - Kak Akmal




Memories...

 

No comments:

Post a Comment