Wednesday, March 16, 2016

Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit (PART 1)




Assalamualaikum and hai..

okay, mmg agak pelik.
sebab last post aku tulis aku ada kat India,
aku dh start cuti..
and aku akan critakan segala yg terhutang
yg blom aku ceritakan lagi
psal pengalaman aku kat India..

tapi skrg ?
tetibe post psal kisah aku sbgai seorang pesakit.
eh ? apahal pulak ni ?
lain mcm je bunyi dia...

ok, maaf ye aku bg tahu awal2,
aku terpkse skip skejap crita psal India.
and skrg aku just nk cerita trus
tentang pengalaman pahit manis
yg baru aku alami ni..
sementara crite ni masih fresh. hihi

sepertimana yg korang smua patut ketahui,
kolej sy actually dh start cuti pada 29hb February.
cuti satu bulan....

and pada asalnye, aku rancang utk stay je kat India.
ye, aku mmg tak nak balik Malaysia.
kalau boleh aku nk pegang rekod baru dlm hidup aku
iaitu tak balik rumah selama 1 tahun .
sbb stakat ni, paling lama aku tak balik umah,
3 bulan berturut-turut..
nk jugak pecah rekod buat 1 tahun.. hihi

and then bukan tu je,
aku nk stay India satu bulan cuti tu
sbb nk buat mcm2..
nak jalan2... nak cari tempat makan baru..
nak explore mall2, shopping and stuff like that.
aku bukan berseorangan.
ade je kawan aku lagi sorang (melayu jugak) yg
mmg plan nk stay India tak nak balik Malaysia cuti tu.

tapi lain yang dirancang, lain pulak yg menjadi.

last minute, mmg btul2 last minute,
aku suddenly terpaksa balik Malaysia...
why ?

because aku sakit...
aku terpkse setttle di Malaysia...

haa ? kau sakit apa Sab ???

okay, meh aku crite dari mula.............


                _______________________________________  


Kisah Aku Sebagai Seorang Pesakit


(*PERHATIAN : Kisah ini adalah kisah benar. Kisah ini aku ceritakan buat tatapan umum bukan untuk memalukan aku, atau meng-aibkan aku. Aku hanya ingin berkongsi kisah pahit manisku sebagai seorang pesakit. Dan mungkin kisahku ini boleh menjadi pengajaran atau rujukan untuk sesiapa. Harap maklum)


Pada suatu hari,
ketika ini ku sudah satu bulan berada di India.
(kiranye 2nd month aku kat India.
it's around November, if i'm not mistaken)
aku telah menyedari ada sesuatu yg timbul
bawah leherku... kedudukan bde tu
dekat bawah mandible..
sekitar area angle of mandible..
*ape bde angle of mandible ?
tak tahu, sila google sendiri ye. maaf. hehee

bde tu dia mcm bengkak.
tapi tak merah... ianya timbul.
mmg jelas kelihatan dkat leher aku.
tapi takde lah besar sgt.
aku syak, bde tu adalah
swelling of lymph nodes.
so, aku ignore jelah....
sbb biasenye lymph node ni,
dia akan bengkak skejap,
lama2 kecut sendiri...

setelah lama bde tu aku ignore,
pada suatu hari,
benda tu tetibe mcm berdenyut.
aku rase sakit sgt..
aku mula panik.
so aku decide to go to the hospital
and get some check-up.

when i went to the hospital,
the doctor said,
yes, it is swelling of lymph node.
so, she gave me some anti-biotics
and painkillers...

as you all should know,
aku ni spesis yg sangat tidak suka mkan ubat.
bukan ape, aku rase if makan ubat,
ianya akan melemahkan imune badan kite.
hhmm.. tapi. nak tak nak, kali ni
aku terpkse makan ubat..

aku pun telan lah semua ubat2 tu,
2 kali sehari,
setiap hari...
selama satu minggu lebih..

alhamdulillah,
dah tak sakit..
tapi.... 'benda' tu masih ade.
and tak kecut2 pun... aku hairan.
tapi lantak lah. asalkan dh tak sakit.
so, aku pun stop makan ubat.
and just ignore 'benda' tu....

hari berganti hari,
minggu berganti minggu,
bulan berganti bulan...
aku sudah semakin lupa tentang
kwujudan 'benda' tu di leherku,
disebabkan kehidupan yg terlalu sibuk.

sehinggalah,
February 2016 datang menjelma.
masa tu birthday aku, 20hb..
birthday aku kali ni
mmg agak sadis and hambar...
(kalau boleh, aku nk share
satu post psal bday aku.
tapi tengok ar dulu kalau rajin and free ye. hihi)

pada birthday aku,
tiba2 aku teringat pada 'benda' dekat leher aku tu..
kenapa tiba2 teringat ?
sebab 'benda' tu tiba2 berdenyut. and agak sakit.

bila aku meraba 'benda' tu di leher ku,
aku jadi terkejut !
ehh, kenapa bde ni makin besar weih ?
rasa cam makin besar and makin panjang :'(
aku mula panik....

masa tu adalah minggu exam..
aku dh nk final utk sem 2..
so aku ingat nk pergi hospital lepas habis exam je.
tapi ade sesuatu yg membuatkan aku rasa
mcm, baik aku pergi secepat mungkin.
so, aku just ikut kata hati aku.
aku pergi hospital secepat mungkin...

dan kali ni, aku pergi department lain plak.
department ENT. jupe doktor lain plak.

so the doctor checked me.
and then she said maybe i need to do
some ultra-sound and also
Fine Needle Aspiration Cytology (FNAC)..

so aku terpaksa buat appointment lain,
and dtg lagi ke hospital.
kali kedua aku dtg,
aku pun buat lah ultarasound dan jugak FNAC.
ape bde FNAC tu ?
bde tu actually mcm
doktor tu akan cucuk dekat tempat tu,
and amik sample darah/fluid
utk dikaji dalam lab.. kaji cell tersebut.

pergh.. 4 cucuk kot dye amik sample.
masa dia cocok tu, takdelah sakit sgt.
tapi lepas sudah cocok, time dh smpai bilik hostel
sakit tu hanye tuhan je yg tahuuu T_T
'benda' tu jadi merah and bengkak kut.. makin besar >.<
nk buat cam mane, sabar jelah...

utk FNAC tu, result boleh tahu after 3 days..
psal ultrasound plak,
dyeorg kata, kemungkinan
'swelling lymph node' aku tu bukan lymph node.
tapi ianya adalah tumour... :'(

and i was like,
what the hell ? tumour ?? :'(

tiba2 aku jadi gelap.
aku panik. aku takut. aku sedih.
sebab if betul, bde tu tumour,
satu je yg perlu dibuat :
pembedahan utk buang tumour tu... :'(

aku balik je hostel,
aku nangis and nangis.. aku sedih. aku takut.

dah laa aku banyak buang masa.
hello, kan aku dah ckp,
masa tu, minggu aku final sem 2..
so aku asyik ulang alik hospital,
dah laa berjam-jam duk hospital.
aku tak study betul2.. takleh focus.
dah laa dpat tau yg 'benda' tu mungkin tumour.
lagi lah aku takleh study..

so exam aku cam mane ?
cam sampah ar jawabnye...
arghh... aku sedih.... aku risau result aku...
tapi nk buat cam mane. bde dh berlaku.
aku dh jawab yg terbaik. aku pasrah..

okay, exam dh habis.
skrg tiba masanye utk aku tahu
result FNAC yg aku buat hari tu...
aku pun pergi hospital skali lagi......

bila aku tengok muka doktor tu,
aku rasa tak sedap hati...
muka doktor tu nmpk serious and sedih.
tak ceria seperti slalu... 

eh, kenapa ni ?
jangan2 result yg menyedihkan ?
walau apa pun, aku perlu kuat.
aku perlu bersedia utk dengar... :(

doktor tu pun tunjuk result FNAC tu.
and apa yang tertera ?
ia tertulis : Carotid Body Tumour

.........

aku terbisu....
aku speechless..
aku tak tahu nk nangis atau menjerit.
apa yang aku tahu,
bde ni adalah bde serious.
aku takleh main2..
nak tak nak,
tumour di leher aku mesti di-BUANG.

di pendekkan crita,
akhirnye parents aku tahu tentang tumour tersebut.
mereka panik dan risaukan aku...
so, ayah aku pun suruh aku balik Malaysia,
dan settle segala-galanya di Malaysia... hhmm...

exam habis hari Sabtu.
hari Sabtu jugak aku tahu psal tumour tu.
hari Sabtu and hari Ahad,
most of my classmates dah mula naik flight
and balik ke country masing2...

tapi aku ?
baru terkapai-kapai nk fikir psal flight
bile flight, nk packing ape, nk kemas ape.
pergh, mmg agak kelam kabut lah jugak.

akhirnye, dah book flight iaitu
pada hari Rabu pagi........

baiklah, setakat ini saje lah kisah Part 1..
isnhaa Allah aku akan sambung lagi dlm Part 2..
kisah aku ketika di Malaysia...
dan kisah part 2 mungkin agak panjang...
klah bye... thanks for reading ! :)


To be continue.........

 




No comments:

Post a Comment